Poluare

Un uluitor calcul care arata risipa resurselor si poluarea planetei noastre.

PUNGA DE PLASTIC

10.000 de pungi obisnuite, pentru cumparaturi cantaresc 120 kilograme. Produse la 100 km de magazinul de unde dumneavoastra le cumparati, ele trebuiesc transportate, depozitate, puse in rafturile de la casele magazinelor si in final vandute.

Plasticul nu ar fi posibil fara hidrocarburi, deci orice punga inseamna consum de materie prima extrasa din sol, prelucrata chimic si apoi transportata cu masina, consumandu-se carburant, deci alte hidrocarburi. Pe tot acest traseu de la materia prima si pana la magazin, se produce poluare, se emit noxe si gaze cu efect de sera.

Dumneavoastra cumparati punga la magazin ca sa asezati in ea cateva produse cumparate, o folositi pana acasa, dupa care probabil ca o mai folosit de inca 2-3 ori daca nu cumva o aruncati dupa prima utilizare. Fiind slaba si adesea subtire, ea se rupe repede si usor dupa care inevitabil o aruncati. Dar unde o aruncati? Sa presupunem ca ajunge la groapa de gunoi, unde cei mai multi edili din Romania incinereaza deseurile! Prin ardere se elimina din nou noxe si CO2: deci din nou poluare! Sa zicem ca ajunge in natura, cum se vad multe situatii pe marginea drumurilor noastre sau la marginea localitatilor. Sa nu credeti ca este bio-degradabila! Ea va ramane permanent prezenta in natura pentru ca nu se descompune!

Si uite cum, doar 5-10 minute de utilizare a unei banale pungi din viata fiecaruia dintre noi, ajung sa polueaze si cand vine catre noi si cand pleaca dinspre noi! Multiplicati efectul cu numarul de consumatori pe care ii vedeti in magazinul unde va faceti cumparaturile. Merita? NU!

Foloseste vechile sacose, rezistente la uzura si care pot fi folosite in mod repetat, reducand astfel gradul de poluare in mod considerabil!

Ai putea gandi simplu: ce conteaza o punga? Iti dau dreptate: nu conteaza mai nimic! Insa ce conteaza 200 de pungi consumate anual de fiecare persoana intr-o tara cu 20.000.000 de locuitori?

Citeste cifrele:

  • total = 4 miliarde de pungi
  • greutate totala = 48.000 de tone
  • nr. transporturi cu un TIR de 20 de tone = 2400
  • distanta parcursa = 100 km
  • consum mediu = 20 litri / 100 km
  • consum total = 48.000 litri de motorina

Si toate acestea pentru doar 5 minute din viata noastra, de fiecare data cand mergem la cumparaturi iar romanii nu cumpara cat americanii, englezii sau germanii ...